TPMS (Lastik basınç sensörü) genel olabilecek kazaları önceden sürücüye ikazında bulunup kazaların önüne geçmesine yardımcı olur. TPMS lastiklerdeki basınçları ve ölçümlerini aktif bir şekilde algılama kapasitesine sahip olmakla beraber herhangi bir negatif durumunda sürücüyü uyarır. Lastik basınç sensörü modern ve gelişmiş teknoloji olduğundan dolayı aracınızın (sağ ve sol) hangi yönde ilerlemesi ve ya nasıl gitmesi gerektiğini de kavrayıp aracınıza uygun sürüş rotası çıkararak sürücünün konforuna yardımcı olur.
TPMS ile modern direkt ölçümler
Lastik basınç ölçümleri doğrudan 4 lastikten yapılır. Jantın montajı yapılır ve supapla entegre çalışan pilli sensörler (TPMS), 4 lastik basıncını ölçer. Bu veriler kodlanıp yüksek frekanslı bir sinyale dönüştürülerek kullanıcıya iletimi sağlanır. Sonraki kontrol cihazının tarafımızca yapılan özel yazılımlı bilgilerin aracın gösterge panelinde görüntüler.
TPMS yazılımı toplanan verileri değerlendirip basınç kaybı olup olmadığını hesaplayabilir.
Lastik basınç sistemi, aracın yönünü ayırt etmeksizin hareket halinde olup olmadığının kontrolünü sağlar sensörlerin ve frekansını aracın hareketine göre ayarlar. Örneğin araç hareket halindeyken, lastik basıncı ve lastik sıcaklığı birkaç saniyede bir izlenir ve TPMS sonuçları sürekli olarak iletir. Ancak araç duruyorsa, TPMS uzun aralıklarla ölçüm yapar. Yalnızca basınç değişikliği tespit edildiğinde sonuçlar iletilir.
Avrupanın TPMS ile ilgili yasal mevzuatları
Avrupadaki üretilen yeni araçlarda lastik basıncı izleme sistemlerini zorunlu hale getirildi. Artık birçok araçta ekipman olarak (TPMS) bulunmaktadır. Araçlarınızda TPMS var ise, zaman zaman lastik hava basıncının kontrolünü sağlamalısınız.