İçeriğe geç
Anasayfa » Blog » Lastik Basınç Sensörü Nedir ve Nasıl Çalışır?

Lastik Basınç Sensörü Nedir ve Nasıl Çalışır?

Araçlara Yeni gelişimlerin eklenmesi ile birlikte herhangi bir farklılık ya da tehlikede Araba sürücüsüne uyarı veriyor. Lastik basınç sensörü de yolculuk esnasında farklı hava basıncını lastikten algılayıp sürücüye sinyal veriyor. Aynı zamanda yolculuk sırasında sürekli olarak kullanıldığı için uyarı güvenlik teknoloji özelliklerinin arasında bulunur. Lastik Basıncı kontrol Sistemi 2014 senesine Avrupa (EU) Birliği tarafından tüm arabalara lastik basınç sensörü bulundurma zorunluluğu getirmiştir. Türkiye’de ise yeni model araçlarda arasında lastik basınç sensörü bulunuyor.

Basınç sensörü farklı farklı modelleri vardır. Biri en yeni teknoloji olarak üretilen aktif basıncı uyarını alıp uyarı sistemi verendir. Diğeri ise endirekt sistemi olarak da bilinen tekerin dönme hızında artma veya azalma meydana geldiğinde makineyi çalıştıran modeldir. En güvenilir türü ise en yeni teknolojiye sahip direkt çözümdür ve daha güvenilir ve daha kesin sonuçlar elde edilmesine neden olur.

 İşte bu nedenle direkt lastik basınç sensörü kullanmayı tercih etmek Araba sahibini işini de kolaylaştırır. Lastik sibobu araca entegre takılı haldedir. Bu sistemde bataryalı sensör bulunur. Direkt olarak lastik boşluğundan basınç ölçülür. Sensörler her lastikte bulunur. Ölçme gerçekleşip farklı değerler çıktığında araç bilgisayarına uyarı giderek sürücüye bilgi verir

Lastik basınç uyarı sistemi, aracınızın lastiklerinin ideal hava basıncına sahip olup olmadığını ölçen elektronik cihaza deniyor. Bu sistem sayesinde güvensiz sürüş koşulları oluşturan durumlarda gösterge panelinde bulunan ikaz ışığı yanarak sürücüleri uyarıyor.

Lastik Basınç Sensörü Göstergesi

Bu üretilen cihazlar sayesinde güvensiz yolculuk esnasında kazaların en azına indirmesini sağlar. Bu sistem sayesinde güvensiz sürüş koşulları oluşturan durumlarda gösterge panelinde bulunan durum ışığı yanıp sönerek araba sürücüsüne uyarıyor. At toynağına benzeyen bu durum ışığının iç taraftaki uyarı işaretinin yanıp söndüğünü görüyorsanız, önlem ve kazaların en aza indirmek için amacıyla lastik hava basınçlarınızı kontrol etmeniz gerekir.

Lastik basınç uyarı sistemleri direk ve dolaylı olmak üzere farklı farklı modellere sahip. Direk basınç uyarı cihaz lastiklerin hava basıncı çeşitlerinden dolayı meydana gelen tekerin dönme sayıları göz önünde bulundurarak hesaplamalar yapılır. Nedense ön ve arka tekerlekleriniz arasında belirgin basınç farklılıkları mevcut ise bu lastiklerin dönme hızları eşit olmaz. Az basınca sahip lastikler fazla tur atıyordur. Basınç uyarı cihazların hem ucuz olması ve kullanımının kolay olması nedenle daha çok tercih edilir

Direk basınç uyarı sistemleri ise lastikleri basıncı direk ölçmesine neden olur. Bu nedenle doğrudan basınç yolu, dolaylıya göre daha emin ve daha kesin sonuçlar veriyor. Doğrudan metodun bir diğer avantajı ise lastik değişimlerinden sonra gelebilecek ölçüm hatalarına en aza indirmesi.

Lastik Basınç Sensörü Ne İşe Yarar

Tekerlerin günlük hayatlarında veya kulanım sırasında basınçlarının uyumlu olmamasına veya daha önceden sistem belleğine taşınmış olan basınç üzerinde farklılıklar olduğu sırada uyarı cihazı olarak araba sürücüsüne uyarı verir. Çalışma sistemleri ise biraz farklıdır. İlk olarak ABS’nin tekerlek sensörleri ile aynı anda eş zamanlı olarak çalışır. Araç üzerinde yer alan tekerlerden birinin basıncı düştüğünde diğer tekerleklerle olan eş zamanlı dönme sayısı artacaktır. Eğer tüm lastiklerin basıncı aynı olursa tüm tekerler eş zamanlı döner ve daha iyi bir sürüş deneyimi sunar.

Ama bir tekerin basıncı diğer tekerlerin basınçlarından farklı olursa eğer, basıncı düşen tekerin diğer tekerleklere göre daha küçük çapa sahip olduğundan farklı tekerlere göre daha hızlı ve fazla dönecektir. Arabanın dönüş hız ve sayısına göre uyarı verecektir. Bu nedenle araba sahibi bu durumdan bilgi sahibi olup daha güvenli bir yolculuk yapacaktır.

Araç sahibi aracın lastik basınç ikazını resetleme tuşu ile tekerlerin uygun basıncı kuvvetine geldiğinde sistem belleğine gönderebilir. Daha sonra ise değişkenlik gösterdiği sırada lastiklerden biri veya bir hangileri basınç düştüğü sırada sürücüye ekran üzerinden ikaz yapılacaktır.

Bazı araç modellerinde araçların üzerinden örnek verecek olursak eğer ki, araba gözünde bulunan ters çevrilmiş zil logosuyla gösterilen tuş ile teker basınç sensörü resetlenir.  Sonradan lastikler üstüne de yer alan uyarı sensör değerleri sisteme iletilir. Herhangi bir değişiklik olduğunda sürücüye uyarı verilince uygun değerlere gelmesi saptanır. Bu nedenle araba sahibinin uyarıdan sonra basınçları tekrar kontrol etmesi gerekir.